نظامی گنجوی; جمالالدین ابومحمد الیاس بن یوسفشاعر و داستانسرای ایرانی
تاریخ تولد - وفات: 537-608 هجری قمری
جمالالدین ابومحمد الیاس بن یوسف نظامی، مشهور به نظامی گنجوی، شاعر و داستانسرای ایرانیتبار و پارسیگوی، در سال 537 هجری قمری در گنجه به دنیا آمد. وی را پیشوای داستانسرایی در ادب فارسی میدانند. از زندگانی نظامی اطلاعات دقیق در دست نیست و در بارهٔ سال تولد و وفات او نقلهای تذکرهنویسان مختلف است. آنچه مسلم در شهر گنجه میزیست و در همین شهر وفات یافت. وی خیلی زود یتیم شد ودایی مادرش او را بزرگ کرد و تحت حمایت وی تحصیل نمود. از اشارههای موجود در خسرو و شیرین دانسته میشود که اولین همسر او، کنیزکی بوده و زمانی که نظامی سرودن خسرو و شیرین را به پایان رساند و پسرشان محمد هفت سال بیشتر نداشت، از دنیا رفته است. در لابهلای شعرهای نظامی اشارههایی به دو همسر بعدی او نیز دیده میشود که هر دو در زمان حیات شاعر درگذشتهاند.
نظامی از دانشهای رایج روزگار خویش (علوم ادبی، نجوم، علوم اسلامی و زبان عرب) آگاهی وسیع داشته و این خصوصیت از شعر او بهروشنی دانسته میشود. از معاصران خود با خاقانی دوستی داشته است.
در زبان فارسی به وسیلۀ نظامی شروع نشده، اما تنها شاعری که تا پایان قرن ششم توانست شعر تمثیلی را به حد اعلای تکامل برساند نظامی است. وی در انتخاب الفاظ و کلمات مناسب و ایجاد ترکیبات خاص تازه و ابداع معانی و مضامین نو و دلپسند و تصویر جزئیات با نیروی تخیل و دقت در وصف مناظر و توصیف طبیعت و اشخاص و به کار بردن تشبیهات و استعارات دلپذیر و تازه، در شمار کسانی است که بعد از خود نظیری نیافته است. ضمناً بنا بر عادت اهل زمان از آوردن اصطلاحات علمی و لغات و ترکیبات عربی وافر و بسیاری از اصول و مبانی حکمت و عرفان و علوم عقلی به هیچ روی ابا نکرده و به همین سبب و با توجه به دقت فراوانی که در آوردن مضامین و گنجانیدن خیالات باریک در اشعار خود داشت، سخن او گاه بسیار دشوار و پیچیده شده است. با این حال مهارت او در ایراد معانی مطبوع و قدرت او در تنظیم و ترتیب منظومهها و داستانهای خود باعث شد که آثار او بزودی مورد تقلید قرار گیرد.
نظامی گنجوی در سال 608 هجری قمری در گنجه از دنیا رفت.
آثار: هفت پیکر، خسرو و شیرین، لیلی و مجنون، مخزنالاسرار، خمسه، اسکندر نامه